Pittacus kimdir?

Pittacus (MÖ 640-568), Midillili general, yasa koyucu. Yedi bilgelerden biridir. Pittacus aynı zamanda Atinalılara ve Atinalı kumandan Phrynon'a karşı savaşta zafer kazamış bir generaldir. 

Önemli Not: "Bir gün Atinalılar şehre saldırmak üzereyken Pittacus, Atinalı generali, daha fazla kan dökülmemesi adına savaşı sonuçlandırmak için düelloya davet eder. Düelloyu kabul eden düşmanını pala şeklindeki kılıcıyla öldürür. Daha sonra kentinin hükümdarı seçilir ve on yıl hüküm sürdü."

Bu süreçte çok fazla yasa çıkarır, bu yasalardan biri de şuydu: "Sarhoşken işlenen suçların cezası, normal cezanın iki katıdır." Bu yasa çoğunlukla sarhoş ve şiddet davranışlarıyla öne çıkan aristokratlara karşı hazırlanmıştır. Bu nedenle, halk tarafından takdirle karşılanır.

Bazı yazarlar Pittacus'un Thrrhaeus isimli bir oğlu olduğundan bahsederler. Efsaneye göre oğlu öldürülür, katil yakalanıp Pittacus'a getirildiğinde katili azleder ve şöyle söyler: "Bağışlamak, intikamdan iyidir" Bu konuda Heraklietos, Pittacus'un katili "Affetmek, ceza vermekten daha iyidir" diyerek serbest bıraktığını söyler.

Suda*, Pittacus'un kanunlar üzerine ve 600 satırlık ağıt tarzında şiirlerin bulunduğu bir eser yazdığını iddia ediyor. Bu eserlerden hiçbir iz kalmadı. Suda isminin kökeninin muhtemelen Bizans Yunancasında "kale", "hisar" manasına gelen souda kelimesinden geldiği düşünülmektedir.

Önemli Bilgi: Suda ya da Souda, Suidas adlı bir yazar tarafından 10. yüzyılda Bizans'ta yazılmış Antik Akdeniz dünyası ile ilgili bilgi veren dev ansiklopedidir. 30.000 tanım içerip, ansiklopedik sözlük biçiminde yazılmıştır.

EkşiSözlük: adam alkole ne vergi basmış ne de dördüncü murat gibi kelle uçurmuş. sadece alkollü işlenen suçların cezasını iki katına çıkarmış. kısacası "şu mereti içecekseniz ağzınızla için" diyen masası güzel kral bir abiymiş. (05.04.2016 / pain)


Pittacus'un bize kadar ulaşan öğütleri:
  • Bağışlama intikamdan daha iyidir. (Affetmek büyüklüktür.)
  • Başkasında hoş görmediğini kendin yapma. (Ahlakın temeli olmuştur bu söz)
  • Kazanç doymak bilmez. 
  • Varlığına(sana) uygun olanı elde etmeye çalış.
  • Karaya güvenilir, denize güvenilmez.
  • Bahtsızları ayıplama çünkü Tanrı'ların öfkesine uğramışlardır.
  • Asil olmak güçtür.
  • Uygun zamanı kolla.
  • Yapmak istediklerini önceden söyleme, başaramazsan gülerler.

e-Felsefe Kapısı - Meryem T. / Eren Gürleyük

Yorumlar